lördag 10 september 2016

Supermans superkrafter, Batman hur började det, Superman möter Bizzarro

I
Författare: Johan Sazkalis
Illustratör: Luciano Veccio, Andie Tong

Lättlästförlaget Hegas gör en stor satsning på Superhjältar i höst. Först ut är tre titlar som handlar om Stålmannen (som här kallas Superman) och Batman (inte heller han får ha sitt svenska namn Läderlappen kvar). De tre titlarna är på tre olika nivåer i Hegas lättsästsystem: Supermans superkrafter på tre prickar, Batman hur började det på fyra och Superman möter Bizzaro på fem. Alla är genomgående med färgillustrationer och de två svårare böckerna har dessutom en ordlista längst bak som hjälper till med svåra ord.

Så klart, som alltid när det gäller superhjältegenren är berättelserna kraftigt manligt dominerade, men i berättelsen om Bizzarro får två barn, en pojke och en flicka vara med och vara hjältar och stjärnreportern Lois Lane dyker också upp. Hegas lovade, när de presenterade sina böcker på Förlagsdagen i Lund i veckan, att det kommer äventyr med kvinnliga hjältar också.

Supermans superkrafter berättar om Clark Kants barndom och hur han upptäcker sina superkrafter och till slut blir en superhjälte. I Batman hur började det är det Bruce Waynes barndom och förvandling till superhjälte vi får följa. I tredje boken, Superman möter Bizzarro får vi följa två barn på skolutflykt. Deras största intresse är fotografi och journalistik och deras dröm är att bli berömda som Lois Lane en dag. Deras resa blir äventyrlig, först kraschar bussen in i ett broräcke och de blir räddade från att ramla i floden av Superman. Sedan stöter de på den missförstådde, korkade, men egentligen snälle Supermanklonen Bizzarro, ett möte som kunde gått illa men då är återigen Superman där och ställer allt till rätta och även Bizzarro vara hjälte och hjälpa Superman med slutstriden.

Allt som allt är det lättviktigt, färgglatt, fartfyllt och underhållande och jag tror att många barn kommer att lockas till läsning av superhjältarna.

Hegas, 32, 43 och 53 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar