lördag 10 september 2016

Rälständer och lösgommar

 Författare: Brahmachari

Zeni har inga föräldrar som kan hjälpa henne att hitta en bra och rolig plats när hon ska ha prao. Därför blir hon anvisad en plats av skolan på Magnoliagårdens äldreboende. Zeni är blyg av sig och oroar sig ganska mycket för hur det ska bli. Dessutom har hon en nyinsatt tandställning som både gör ont och generar henne.

Men det visar sig att tiden på Magnoliagården blir en vändpunkt för Zeni. Hon möts med förtroende och respekt av de som jobbar där och får fin kontakt med de boende. I synnerhet Alice, en kvinna som är dement och då och då förlorar sig i sitt Underland, likt sagans Alice. Zeni och Joe, som också har prao på Magnoliagården, bestämmer sig för att göra något extra för de som bor där under den veckan de är där.

Det finns få barn- och ungdomsboksskildringar från äldreboenden och denna är en ljus och fin berättelse som skildrar de som jobbar och bor där med stor värme och respekt. Det finns också mycket att känna igen sig i här. Till exempel Zenis oro för att vara i en ny miljö, hur hon är bekymrad för sin mamma som sliter på ett arbete hon inte tycker om och den fina kontakten som uppstår mellan Zeni och Alice. Passar från trean till sexan.

Argasso, 118 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar