lördag 10 september 2016

Mina systrar badade aldrig

Författare: Christana Waldén

Ida och Stina brukar gå till simhallen ihop. Den här torsdagen lägger de märke till några killar redan i kassakön, det är två som de känner igen från skolan och två som inte pratar svenska, som Ida tänker kommer från boendet för nyanlända som ligger i närheten.

När Ida och Stina simmat 1000 meter brukar de slappa i bubbelpoolen en stund. Men just den här gången måste Stina skynda sig hem och Ida blir ensam i poolen. Där sitter redan killarna hon kände igen från kön. Ida lutar sig tillbaka, sluter ögonen och slappnar av. Då händer något riktigt hemskt. De två killarna från boendet tar tag i henne, drar henne under vattnet och tar överallt på hennes kropp.

Det tar ett tag innan Ida lyckas ropa på hjälp. När hon väl gör det kommer badvakterna fort och polisen tillkallas. De förhör både pojkarna från boendet och de två killarna från skolan som åsett det hela utan att ingripa.

Förlaget kallar denna bokserie för "Debatt" och sannerligen kan den här boken leda till mycket debatt och många diskussioner. Det är en tunn bok med den rymmer en värld av kulturella skillnader och det är också en mycket viktig bok som lyfter dessa kulturella skillnader och ger förklaringsmodeller utan att någon enda gång ursäkta eller släta över.

I slutet av boken finns en faktadel om mänskliga rättigheter, jämlikhet, sexualbrottslagen, debattfrågor och ett efterord av Christina Wahldén.

Vilja, 65 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar