söndag 25 september 2016

Den tusende följaren

Författare: Jenny Milewski

Stella är vloggare och ganska framgångsrik. Hon har till och med blivit kontaktad av ett bolag som vill satsa på henne och hennes kanal eftersom hon "går genom rutan" och har potential. Skolan, Stella går andra året på gymnasiet, känns mindre viktig. Om det inte vore för hennes tjatiga singelmamma som inte förstår sig på henne och konkurrenten Rebecca, som har många fler följare än Stella, skulle hennes liv vara perfekt med snygg pojkvän och många kompisar. Men rätt vad det är dyker det upp en dubbelgångare till Stellas webbalterego, en ny vloggare som uppger sig vara "den samma bilden av Stella Star". Snart har Stella dragit på sig en svans av hatare. Dessutom startar någon ett datingkonto i hennes namn och Stella får alla möjliga både hotfulla och obehagliga påhälsningar, både på telefon och i verkligheten.

Först söker Stella hjälp hos sin mamma, men efter en misslyckad polisanmälan, och efterhand som mamman får fullt upp med sina egna bekymmer, Stellas kompisar tröttnar på att allt bara ska handla om henne hela tiden och hennes pojkvän misstror henne när hon bedyrar att det inte är hon som ligger bakom, blir Stella allt mer ensam med sina problem. Hon söker hjälp hos Linus, en "tekniknörd" som hon aldrig innan ägnat en tanke. Tillsammans utforskar de det mörka internet för att dra ut trollet att spricka  solskenet.

Detta är så klart ett högaktuellt ämne och det är stundtals spännande att läsa om Linus och Stellas upptäcktsfärder på the dark webb. Men även om Stella sägs vara en webbpersonlighet som går genom rutan är hon ingen huvudperson som går genom pärmarna. Jag tycker hon är omogen och otrevlig och har svårt att tro på henne som den gymnasietjej hon ska föreställa, snarare passar hon i sjuan-åttan. Och det är nog också för högstadiet den här boken passar bäst.

Natur & Kultur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar