tisdag 20 september 2016

Bergets hjärta


Författare: Mårten Sandén

I Sandéns helt fristående trilogi med böcker i genren magisk realism kommer här den avslutande tredje delen (läs om Ett hus utan speglar här och om Sju förtrollade kvällar här).

Det är Sonja Åberger Lopez som färdas långt norr ut. Resan har börjat tidigt och hon har somnat på bussen. Hon är på väg till sin farfar som hon aldrig har träffat. Inte ens sin pappa har hon träffat, han dog innan hon föddes. Men nu har hon fått ett brev av sin farfar som är väldigt gammal och hennes farbror, Carl, som var halvbror till hennes pappa, har hört av sig och vill att hon ska komma. Sista biten av resan går med ett gammalt ångtåg där hon ensam färdas i första klass och ser saker hon inte alls borde kunna se. Och det är bara början på alla märkvärdigheter hon får uppleva på Åberget, där hennas farfar ligger för döden, där hon har en kusin som hon inte visste fanns, där mörka hemligheter och svek behöver komma upp till ytan och där kampen mellan ont och gott står med bergets hjärta, det dolda guldet, i centrum.

Det vilar ett vemod och ett allvar över den här berättelsen. På djupet handlar den om hur felaktiga val man kan göra i livet, trots att man tror eller intalar sig att man gör det bästa. På ytan är det en spännande berättelse om två barns modiga och rättrådiga kamp mot ondska och girighet.

Rabén och Sjögren, 189 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar