torsdag 1 september 2016

Expedition Kanchenjunga

Författare: Michelle Paver

Läkaren Stephen Pearce får i sista stund chansen att följa med på samma expedition som sin bror för att bestiga bergen Kanchenjunga, världens tredje högsta berg, sedan expeditionens läkare hastigt fått förhinder. Liksom sin bror Kits älskar Stephen bergsbestigning och de har bägge tillbringat många somrar i alperna med att klättra. Innan de ger sig av får Stephen mer eller mindre av misstag en chans att prata en kort stund med en av hjältarna från en tidigare expedition, en gammal man som verkar antingen förvirrad eller rädd för berget. Hans expedition hade dödlig utgång och nu ska Stephens och Kits expedition ta samma väg och Stephen får onda aningar. Kits däremot vill inte höra talas om det och stämningen mellan de två bröderna, storebror Kits som ärvt alla pengar och är den bättre bergsbestigaren av de två, och lillebror Stephen som är "den smarte", läkaren som har en naturlig auktoritet genom sin bildning, blir allt mer spänd ju längre upp på berget de når.

Liksom i Pavers böcker för yngre läsare finns vissa övernaturliga inslag - boken marknadsförs som en spökroman - men som i hennes andra böcker kan det som händer också förklaras på naturlig väg. Höjdsjuka, utmattning och ensamhet kan lätt skapa hjärnspöken. Jag tycker spökeriinslaget är långt ifrån det mest intressanta i den här berättelsen. Jag tycker att skildringen av Engelsmännens roll som kolonalherrar och den djupa och i det närmaste oreflekterade rasism som förhållandet mellan "sahiberna" och de inhemska sherpas som är deras tjänare och bärare speglar var den största behållningen. Dessutom är det spännande att leva sig in i hur de tänkte, dessa män som trodde att de upptäckte världen och trodde att de var först och tyckte att det var viktigt att vara det.

Den här boken passar bra när man läser om kolonialismen i skolan och är också en utmärkt spänningsroman från årskurs åtta och uppåt.

Semic, 250 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar