tisdag 16 oktober 2012

Spela för livet

Författare: Michael Williams

Deo bor i en liten by i Zimbabwe tillsammans med sin utvecklingsstörde bror Innocent, sin mamma och morfar. Hans pappa är lastbilschaufför och finns någonstans i Sydafrika, så vitt Deo vet. Han har knappt träffat sin pappa och hans mamma vill inte prata om honom.

Men Deo och hans bror har det rätt bra i byn. Deo älskar att spela fotboll. Hans morfar har gjort en boll åt honom av ihopsydda läderbitar, stoppad med plast, och med den spelar Deo och de andra barnen i byn varje dag. Innocent står och tittar på och skriker som en galning när Deo gör mål.

Men en dag när de spelar kommer soldater till byn. De tvingar invånarna att ge ifrån sig all sin mat, de misshandlar och förnedrar dem för att slutligen skjuta dem. Deo och Innocent lyckas fly och ta sig till närmsta större ort där de söker hjälp hos en vän. Av honom får de rådet att bege sig till Sydafrika, där kan man få jobb och pengar, där finns en framtid som inte finns i  Zimbabwe.

Men hur ska Deo lyckas ta sig över gränsen och in i Sydafrika tillsammans med sin bror, som han till varje pris måste skydda, utan pengar eller identitetspapper eller någonting. Bröderna ger sig iväg på en mycket farofylld resa där Deos kärlek till och talang för fotboll ska rädda livet på honom mer än en gång.

En väldigt spännande och bitvis hemsk historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar