tisdag 30 oktober 2012

Sorkspolingen

Författare: Christina Wahldén

Det är medeltidsvecka och som vanligt tar Märta på sig den vackra klänningen som mormor har sytt och ger sig ut i vimlet i Visby. Hon är lite ledsen för att hennes vän Theo inte vill gå med henne i år, men hon försöker att inte låta det förstöra hennes humör. Märta älskar medeltidsveckan.

Men det här året blir lite mer medeltid än Märta tänkt sig. När hon passerar genom Kärleksporten i ringmuren känns det plötsligt som om hon faller och när hon ser sig omkring har allt förändrats. Snart inser hon att hon förflyttats tillbaka i tiden till den verkliga medeltiden. Men hon hinner inte grubbla så mycket över det för en pojke drar henne med sig, han säger att han har väntat på henne, att hon är den utvalda och att hon ska hjälpa honom att rädda en skatt.

- Nils, vad är det för år i år? frågar Märta pojken och när han svarar att det är nådens år 1361 förstår Märta plötsligt vad som kommer hända. Hon har sett på museet i Visby vad som hände i slutet av juli 1361, när den danska kungen Valdemar Atterdag och hans soldater anföll Visby och slaktade mer än tusen gotlänningar, många unga pojkar.

Spännande, lättläst. Det är en rätt blodig historia som kanske inte lämpar sig för de allra yngsta, även om de upplever att den är lättläst. Jag tänker använda den i år fyra och fem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar