onsdag 24 oktober 2012

Liesl & Po

Författare: Lauren Oliver

Liesl är en flicka som lever instängd på en vind i en mycket grå och dyster värld, där inte solen skinit på evigheter. Den som håller henne instängd är hennes elaka styvmor. Hennes pappa har just dött utan att hon har fått ta farväl av honom. Så dyker det plötsligt upp ett spöke, Po, tillsammans med ett spökhusdjur, Knytet, på tillfälligt besök från "andra sidan". Liesl övertygar Po om att det ska ta med sig ett meddelande till Liesls pappa och Po går med på detta, i utbyte mot en teckning.

Samtidigt hastar den illa hunsade alkemistlärlingen Will genom natten. Just den här natten är han extra trött och det leder till att han gör ett ödesdigert misstag: ett skrin innehållandes "den väldigaste magin i världen" förväxlas med ett gammalt smyckeskrin innehållandes askan efter Liesls pappas kvarlevor.

Sedan är äventyret igång. Det blir en saga full av sammanträffanden och förväxlingar, vägar som mer eller mindre otroligt, oturligt eller tursamt korsas. Släktingar som förenas, vänner som möts och dött som väcks till liv. Det hela är berättat i en slags anglosaxisk berättartradition med en allvetande berättare som talar direkt till läsaren emellanåt och där folk är antingen väldigt onda eller väldigt goda - inget däremellan. I den här berättelsen är de rika giriga och onda. Den enda goda vuxna är en förståndshandikappad man (med hjärna som en schweizerost men ett väldigt stort hjärta). Trots det är det ett fint läsäventyr. Passar som högläsning, eller för goda läsare på mellanstadiet.

Och så den numera tydligen obligatoriska trailern:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar