fredag 26 oktober 2012

100 meter lycka

Författare: Maria Nygren

Ninna är 17 år och sjuk i nervsjukdomen SLE. Hon har varit sjuk i flera år och nu är det riktigt illa. Hon kan inte annat än ligga i sin säng. Hemhjälpen kommer och hjälper henne med toabesök och dusch, hon kan knappt lyfta sina armar själv, än mindre gå. Sjukdomen gör henne extremt känslig för solljus, så hon ligger med fördragna gardiner och känner sig totalt isolerad.

För att stå ut har Ninna skapat en parallellvärld där hon är löpare i världsklass. Hennes överbeskyd-dande mamma blir vansinnig när Ninna pratar om att hon ligger i hårdträning inför VM, hon tror att hennes dotter har tappat förståndet, att sjukdomen gjort henne galen, men det är i själva verket Ninnas sätt att hantera sin deprimerande tillvaro. Mamman förstår inte att hennes försök att skydda Ninna i själva verket kanske gör henne sjukare, får henne att förlora greppet om livet allt mer.

En dag börjar en ny hemsjukvårdare arbeta hos Minna. Han är ung, bara några år äldre än henne, heter Munir och har fantastiskt lockigt hår som faller ner i pannan på honom. Munir vill att Minna ska leva. Han uppmuntrar hennes prat om VM-träning och får henne att leva upp. Men Munirs uppmuntran och kamp för Minna får förödande konsekvenser…

En stark och hemsk historia om sjukdom, död och olycklig kärlek. Beskrivningen av Ninnas relation till lillasystern Sussi och av Sussis frustration av att aldrig få någon uppmärksamhet är väldigt bra gjord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar