måndag 1 oktober 2012

Ingen du känner

Författare: Christina Wahldén

Fatma och Aida har precis slutat nian. Efter sommaren ska de börja på gymnasiet, på samma program, på en av skolorna inne i stan.

Men först är det sommarlov och Fatma ska som vanligt åka med sin familj till Turkiet och hälsa på släkten. ”Lova att du inte blir bortgift!” säger Aida men Fatma bara skrattar. Hennes föräldrar är moderna, de skulle aldrig göra något sådant. Visserligen tycker de illa om hennes planer på att bli yogalärare och de anser att de tighta yogakläderna är en skam för henne som kvinna, men de förbjuder henne inte att utöva sin hobby och de är enligt Fatma på det hela taget som vilka föräldrar som helst.

Fatma har fel. När hon kommer till Turkiet besannas Aidas farhågor och hur mycket Fatma än kämpar, gråter, skriker, slåss och försöker fly så blir hon bortgift med en man hon aldrig träffat. Han är gammal, äldre än hennes pappa, illaluktande och ful. Hon körs iväg av mannen och hans 25-årige son från ett tidigare äktenskap till en by vid havet där hon tvingas leva med sin man och hans familj. Hon får arbeta hela dagarna tillsammans med mannens kvinnliga släktingar och på nätterna tvingar han sig på henne. Hon slåss och försöker kämpa emot men bryts sakta ner. Enda hoppet är bästisen Aida hemma i Sverige som hon har kontakt med genom sin medsmugglade och noga gömda mobil.

Men vad kan Aida göra? Fatma vet inte var hon är, hon får inte veta vad byn heter och får knappt gå utanför huset. Hon har inga pengar och inget pass och snart dör mobilen, hennes sista länk till sitt gamla liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar