tisdag 1 oktober 2019

Ædnan : epos

Författare: Linnea Axelsson

Linnea Axelssons Augustprisvinnande roman från 2018 är en berättelse om det moderna Sveriges framväxt ur ett vanligtvis undanskymt perspektiv. Vi får följa två samiska familjer från 1900-talets början fram till idag. Familjerna knyts i hop genom att de bor i samma lägenhet under olika tider. Vi får glimtar ur de olika familjemedlemmarnas liv, deras glädjeämnen men mest faktiskt sorger. Det är ett hårt liv, många umbäranden och ständigt naggas levnadsutrymmet i kanten av det industrisamhällets framväxt: vattenkraften, gruvdriften. Men slutet andas ändå hopp med den unga generationen som återerövrar sitt språk och slåss för sina rättigheter. Stilen är prosalyrik, en ordknapp och kärv berättarstil som passar ämnet väldigt väl.

 Ædnan, vars titel betyder jorden, marken eller landet på gammal nordsamiska, är en ovanlig berättelse i en ovanlig skrud, men likväl en viktig berättelse som många behöver läsa för att förstå vår ursprungsbefolkning på ett bättre sätt.

Boken med sina 760 sidor är tjock men stilen gör den luftig att läsa. Samtidigt är det en bok som kräver eftertanke och som genom sitt fragmentariska upplägg inte är helt lättillgänglig. Passar bäst på gymnasiet och uppåt.

Albert Bonniers förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar