måndag 14 oktober 2019

Will Grayson, Will Grayson

Författare: John Green och David Levithan

John Green och David Levithans gemensamma bok om Will och Will från 2010 kom ut på svenska första gången 2011 under titeln Den andra Will Grayson. När den nu kommer i nyutgåva på Bonnier Carlsen är det med samma titel som det amerikanska originalet.

Berättelsen handlar om två killar som båda heter Will Grayson och som båda har ganska miserabla liv. Den ena Will Grayson lever lite i skuggan av sin jättelike och jättebögige vän Tiny Cooper, som på ett sätt är den här berättelsens verkliga huvudperson. Will själv försöker överleva livet på high school genom att följa två regler: 1. Inte bry sig, och 2. Hålla käften. Den andre Will Grayson är ensam så när som på en tjej som försöker vara kompis med honom, men som han helst inte vill ha något att göra med, lider av psykisk ohälsa och överlever dagarna bara för att på kvällarna får chatta med Isaac, en kille han aldrig träffat men blivit kär i via internet.

En sen kväll, då de båda ofrivilligt befinner sig i en porrbutik och livet har kört ihop sig lite extra för dem båda två, möts Will Grayson och Will Grayson. Det visar sig på många sätt bli en vändpunkt i livet för dem bägge.

Berättelsens epicentrum, Tiny Cooper, håller under tiden på att skriva och sätta upp en musikal om sig själv. Slutet är i musikalstil storslaget och överdrivet, men det är ändå en fin berättelse framför allt om vänskap, men också om kärlekens fallgropar.

Jag erkänner att jag var dåligt påläst och blev lite snopen när det visade sig att jag läste en nio år gammal bok när jag trodde att jag hade beställt en nyhet. Bokens ålder förklarar också en del lite gammaldags teknologi, till exempel träffas de via chattforum på internet och inte via datingappar. Men bortsett från det är det en bra historia.

Bonnier Carlsen, 360 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar