fredag 11 oktober 2019

Mitt storslagna liv

Författare: Jenny Jägerfeld

Sigge har flyttat från Stockholm till Skärblacka. Förutom att folk pratar lite konstigt och att samhället ständigt stinker ser Sigge inga som helst nackdelar med det. Tvärt om. Nu får han chansen att börja om. Slippa stormobbaren Budde och bli populär. Eftersom mamma söker jobb och har ont om pengar får mamma, Sigge och hans två halvsyskon bo hemma hos mormor, eller Charlotte (engelskt uttal!), som hon hellre vill bli kallad, på hennes Royal Grand Golden Hotell Skärblacka. Där är rummen inredda i femtiotalsstil och det står uppstoppade djur lite överallt. För närvarande finns inga gäster, eftersom Sigges familj ska få plats, förutom Krille Maräng då, en kompis till mormor, förlåt Charlotte, med filmregissörsambitioner.

Men hur blir man populär? Sigge har 59 dagar på sig att ta reda på det. Sen börjar skolan. Han önskar att allt var lika lätt för honom som för lillasyster Majken som hittar en kompis efter två veckor. Själv hittar han istället en fiende, en tjej som bor en bit bort som fotograferar honom i en pinsam situation och lägger ut bilden på sitt instakonta "Blacka news" med två tusen följare. Som hämnd snor Sigge hennes trädgårdstomte och låter den ge sig ut på en liten semesterresa likt sin släkting i Amelie från Montmartre.

Det kryllar av älskvärda och originella karaktärer (mest älskar man mormor Charlotte) och roliga situationer i Jägerfelts nya mellanåldersbok. Samtidigt är det, som alltid hos Jägerfelt, en bok med en stor allvarlig underton. Hur gör man för att passa in i normen? Och hur trång ska man egentligen tillåta normen att vara? Hur mycket kan man och bör man ändra sig för att få vara med? Sigge för ständigt rådet av de vuxna att "vara sig själv" men i den förra skolan blev han mobbad när han visade vem han var. Så hur gör man egentligen? Strunta i vad andra tycker som Charlotte? Göra sin grej trots att man kanske inte är bäst på det som Krille Maräng? Majken och minsta systern Bobo verkar kunna komma undan med att vara hur originella som helst, alla älskar dem ändå.

Perfekt som högläsning på mellanstadiet och för egen läsning för de som gillar lite tjockare böcker.

Rabén & Sjögren, 328 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar