lördag 19 oktober 2019

Bete sig

Författare: Linda Jones

Efter att ha bockat av de mer eller mindre obligatoriska momenten efter studenten (jobba i Norge, resa i Sydostasien), återvänder Stina och bästisarna Hanna och Ellen till den norrländska hålan Svartfors. Det är nu man ska ta i tu med resten av livet, bestämma sig för en riktning och bete sig som en vuxen. Men i föräldrahemmet är stämningen konstig, mamman och pappan går om varandra och även om de bägge är glada för Stinas beslut att söka läkarlinjen, verkar de inte glada i övrigt. Medan Hanna och Ellen verkar ha sina framtidssikten klart inställda: jobb, pojkvän, lägenhet, skaffa barn, tvekar Stina allt mer på sitt beslut. Vill hon verkligen bli läkare? Bara för att det är det som alla förväntar sig av en som har hennes betyg?

I ett annat tidsplan befinner sig Stina i en primitiv stuga i väglöst land helt själv. Nu är det bara hon och skogen. Ingen kommer att gripa in om hon inte klarar det själv.

Att växa upp och bli självständig från sin familj och sina föräldrar är en olika komplicerad process för olika individer. Men det är aldrig lätt att passera från den av samhället och konventionerna utstakade vägen och föräldrars omhändertagande, till att bestämma riktning själv och fatta egna överlagda beslut. I Stinas fall blir det än mer rörigt av att hennes föräldrar, samtidigt som marken gungar under hennes egna fötter, beter sig oväntat och inte följer mönstret och konventionerna.

Jag blir glad av den här debuten. Den är välskriven, engagerande och rörande. Dessutom utspelar den sig i en del av landet som inte ofta skildras i ungdomslitteraturen. Och hur ofta läser man en ungdomsbok om en tjej i tonåren som längtansfullt fingrar på en bebiströja och blir glad när hon blir med barn?  Eller om en tjej som hanterar hagelbössa och fiskedon med enkelhet? Samtidigt är Stina en sammansatt huvudperson. Hon är ingen magisk överlevnadsdrottning à la Katniss, hennes vildmarksäventyr kantas istället av misslyckanden. Det är svårt och tungt att hugga ved, stugan förvandlas snabbt till en osorterad röra och all hennes mat blir uppäten av möss för att hon inte har förvarat den på rätt sätt.

Passar utmärkt på gymnasiet.

Vox, 270 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar