torsdag 31 oktober 2019

Bli kvar

Författare: Maja Hjertzell

Vad är oddsen för att det inom ett par månader ska komma ut två ungdomsböcker av svenska författare som handlar om unga vuxna i glesbygd? Inte så stora om du frågar mig, men Maja Hjertzells nya roman och debuterande Linda Jones Bete sig behandlar liknande teman. I Bli kvar möter vi Lukas. Sommaren efter studenten har gått. Bästisen Daniel har redan gett sig av för lumpen och utlandstjänstgöring och nu är det Sophie som ska i väg till Göteborg för att studera. Lukas har bestämt sig för att bli kvar. Vad skulle det vara för fel med det? Jobba på macken, repa med bandet. Någon måste väl göra det också? Men sista natten innan Sophie ska åka hamnar de två i säng med varandra. För Lukas är det en  - som han trodde - ouppnåelig dröm som gör i uppfyllese. Men vad betyder det för Sophie? Inte mer än att hon ändå kan ge sig av, som ingenting?

Det som står klart i Hjertzells bok är att det finns en stark förväntan på ungdom i glesbygd att ge sig iväg, att bli något, göra något av sitt liv. Lukas opponerar sig mot det. Varför är livet med nödvändighet bättre på en annan plats? Även Stina i Bete sig har förväntningarna på sig att åka i väg och plugga. När hon till slut ger sig av gör hon det på helt fel sätt, vad är det för knäppt beteende av en ungdom att ge sig av ännu längre ut i skogen? Nu ser jag fram emot att läsa ut Christina Lindströns Välj mig som även den utspelar sig utanför storstadsområdena, i Lappland eller Västerbotten där jakt och fiske ligger lika nära till hands som hos Erika i Bete sig.

Så visst är detta en roman och livsval, om den förvirrande tiden efter gymnasiet då livet ska börja på riktigt, om stad kontra landsbygd. Men det är också en hjärtknipande kärlekshistoria som till ganska stor del utspelar sig inne i den ordkarge Lukas huvud, hos hans malande tankar och i hans enorma längtan efter att vara med Sophie.

Passar högstadiet ocg gymnasiet.

Gilla böcker, 142 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar