torsdag 10 oktober 2013

Stormskaparna

Författare: Jennifer E. Smith

Ruby och hennes tvillingbror Simon har flyttat med sina föräldrar från storstan till en gård på landet. Föräldrarna drömmer om ett nytt liv, där pappan arbetar med en uppfinning som ska göra dem rika och mamman målar. Men det är kärvt. Landet har drabbats av en fruktansvärd torka som förstör all skörd och om inte vädret snart vänder, uppfinningen blir klar eller mamma lyckas sälja någon målning, kommer de vara tvungna att sälja gården och flytta tillbaka till staden igen. Egentligen hoppas Ruby på det. Hon trivs inte alls på landet. Allt är stort och platt och ödsligt. Dessutom har hennes tvillingbror börjat dra sig undan från henne allt mer. Han umgås mest med sina egna vänner eller är ensam på sitt rum. Ruby känner sig övergiven.

Men så händer något oväntat. Simon får hög feber och samtidigt drar en fruktansvärd storm fram över området. På något sätt känner Ruby på sig att dessa två faktorer hänger ihop, vilket hon får bekräftat när en främling dyker upp och berättar att Simon är en stormskapare. Han har förmågan att styra vädret, eller kommer få när han lyckas kontrollera det i alla fall, och nu behövs hans och Rubys hjälp för att stoppa den elaka Rupert London, den mäktigaste stormskapare som världen skådat, hittills, från att förgöra mänskligheten med naturkatastrofer.

Härligt spännande fantasy/äventyrsberättelse för läsvana elever i år fem, sex, sju. Fungerar säkert utmärkt som högläsning också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar