torsdag 10 oktober 2013

Kretsen

Författare: Maggie Stiefvater

Blue är uppvuxen i ett hus fullt med sierskor. Hennes mamma, alla hennes mostrar och alla hennes kvinnliga kusiner är synska och de bor alla i samma hus. Blue är den enda som inte själv kan se något. Däremot har hon gåvan att förstärka de andras förmågor, så om hon närvarar vid en seans ser de andra mer och tydligare än de skulle gjort på egen hand.

Dessutom har Blue en förbannelse, som hon hört om så länge hon levt och som alla sierskor hon träffar bekräftar: Om Blue kysser sin sanna kärlek kommer han att dö. För säkerhets skull har Blue en regel om att hålla sig borta från killar helt och hållet.

På en privatskola i närheten av Blues hem går fyra pojkar. De hålls samman av vänskap och av en gemensam besatthet vid att hitta de magiska leylinjerna där det ska finnas en gammal kungagrav. Den som hittar kungen skall återuppväcka honom och få en önskan uppfylld av kungen.

Blue lär känna killarna som letar efter kungagraven och hon hjälper dem i deras sökande. Men det är bara hon som vet att en av dem kommer dö inom ett år och att det är Blue som kommer döda honom.

Ny, spännande och romantisk fantasyserie av författaren bakom "Frost" till exempel. Fast "fantasy" är ju ett svårt begrepp. High fantasy, eller urbanfantasy får det nog bli i så fall. Här finns inga drakar eller trollkarlar, men väl andar, vålnader och synska kvinnor. För vana läsare från åttan-nian, skulle jag tro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar