torsdag 10 oktober 2013

...och bingo är bara för de förlorade

Författare: Linda Belanner & Fredrik Persson

Mattias har undkommit sitt jobb som dödens, Görans, assistent. Han har återvänt till livet och förväntas fungera som en vanlig tonåring igen. Det är rätt svårt att anpassa sig. Skolan och gymnasieval känns helt abstrakt när man har levt utanför den mänskliga världen i tio år. Förhållandet med Zahra är en tröst, men hon mår också dåligt efter att nästan ha dött i skolbranden och på grund av sorgen efter sin döda mamma.

Anledningen till att Mattias lyckades undkomma Göran var att han fick Sebastian istället. Sebastian, skolans elakaste kille hade strukit med i branden om inte Göran hade låtit honom slippa undan mot att han tog Mattias plats som hans assistent.

Tyvärr visar det sig att Sebastian trivs lite för bra med sitt nya jobb, han hämtar alldeles för många människor. Bingohallen där de döda får vänta innan Göran levererar dem till deras slutdestination är överfull och Göran tvingas till slut be Mattias om hjälp.

Sebastian tycker dessutom om att terrorisera Mattias. Han förföljer honom och försöker få honom att spela tärning med honom, med sina nära och käras liv som insats. På ett eller annat sätt måste Mattias försöka stoppa Sebastian, innan han ger sig på Zahra.

Andra delen om Mattias, döden/Göran och Zahra. Även om undertonen hela tiden är humoristisk och detaljer är bisarra och roliga (som att bingohallen används som väntrum för de döda) så handlar den här boken mycket om vilsenhet, sorg, att inte höra till, vänskap, kärlek. Jag tror att den här boken kan vara svårare än man först tror. För att läsaren ska ta till sig alla nivåer i texten behöver hen nog vara rätt van läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar