torsdag 21 juni 2012

Underfors

Författare: Maria Turtschaninoff

I våras fick Litteralund besök av finlandssvenska Maria Turtschaninoff och där hörde jag henne berätta om sin bok Underfors. Jag hade tidigare läst De ännu inte valda och nu blev jag väldigt nyfiken på hennes nya bok. Den här gången är målgruppen lite äldre. Boken är klassad som ungdomsbok på svenska bibliotek, men jag skulle tippa att den passar från 10-12 år och en bra bit uppåt beroende på läsare.

Alva lider av svåra kontrollbehov. Hon tar olika vägar hem från skolan varje dag för att ingen ska kunna förutse hennes rörelsemönster och tvingar sig att memorera allt hon ser och hör som skulle kunna vara av betydelse, eller en potentiell fara. Ändå finns det saker Alva inte minns. De första åren av hennes liv är en total lucka, de åren innan hon kom till sina adoptivföräldrar i Helsingfors. Men så kommer det plötsligt meddelanden från det förflutna. Meddelanden som uppmanar Alva att minnas. Hon försöker verkligen, men det är tomt. Så dyker Nide upp. Lång, mörk och med en oemotståndlig dragningskraft. Han berättar vem Alva är och var hon kommer ifrån och Alva faller pladask, hon tvekar knappt att lämna allt och följa Nide.

Joel beundrar Alva på avstånd, tränar parkour i stadens parker och önskar att han vågade bjuda ut henne. När han så tillslut lyckas ser han henne försvinna bort från deras date, innan den ens hunnit börja, i sällskap med en mörk främling. Joel följer instinktivt efter och hamnar i en värld under Helsingfors, Underfors. Men var är Alva? Och vem är den mörka främlingen, Nide? Vem är att lita på och vad är sant, vad är falskt?

Turtschaninoffs fantasyroman bygger på vår nordiska folktro. Hon använder sig av bergsrån, troll, häxor och bäckahästen i detta äventyr som tar oss både djupt ner under Helsingfors och långt upp i Finländska Lappland. Som svensk läsare är det alltid några ord och uttryckssätt som känns ovana i den finlandssvenska dialekten, fast själv tycker jag snarare att det berikar än stör. Som helhet en uppfriskande bekantskap som omväxling mot alla dessa vampyrer, drakar och orcher.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar