torsdag 7 juni 2012

Matchad
Författare: Ally Condie

Cassia lever i en framtid där allt kontrolleras av Samfundet för människornas bästa. Samfundet bestämmer var människorna ska bo (i likadana hus för att inte skapa avundsjuka och osämja), vad de ska ha på sig (likadana kläder i lugna, icke upphetsande färger), vad de ska äta (noga uppmätt och tillagat för optimal hälsa), vilken litteratur och konst som är tillåten (ett hundra dikter och ett hundra musikstycken, resten har förstörts),, vad de ska arbeta med, vad de ska göra på sin fritid och när de ska dö (på sin 80:e födelsedag).

Genom att kontrollera allt har de lyckats utrota i princip alla sjukdomar och skapa fred och lugn i större delen av världen. Varje minut av människornas tillvaro är kontrollerad och allt räknas ut med statistiska sannolikheter så de behöver i princip aldrig välja något själva.

När man fyller 17 år får man veta vem man är matchad med, alltså vem man ska gifta sig och bilda familj med. Cassia blir till sin stora glädje matchad med Xander, hennes barndomsvän. Men när hon får sitt microchip med information om sin match visas ett annat ansikte, en kille som heter Ky Markham. Cassia känner Ky och när hon får se hans ansikte på sitt microchip, även om det bara är några sekunder, och även om hon vet att Xander har räknats ut att vara hennes verkliga match, väcks hennes intresse för honom.

Cassia blir förälskad i en värld som inte tillåter den typen av känslor utanför systemet. Sakta börjar hon inse att den värld där hon vuxit upp och som hon alltid har sett som perfekt har en väldigt mörk sida. När hon får en förbjuden sak av sin farfar börjar hon bryta mer och mer mot reglerna. Något man inte gör ostraffat.

Dystopi att erbjuda läsare som plöjt Hungerspelen. Fast Matchad är lugnare och mindre våldsam, men problematiken med ett samhälle som står över individen har klara likheter och ger en intressant jämförelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar