onsdag 8 augusti 2012

Underverk av Brian Selznick

Översättning Anna Strandberg

Det är lika bra att jag säger det med en gång: Jag älskar den här boken! Den amerikanske författaren och illustratören Brian Selznick har skapat ett riktigt mästerverk. Jag hade höga förväntningar eftersom jag tyckte om hans förra bok En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret. Selznick ger oss sin vackra berättelse växelvis med ord och bild där illustrationerna står för större delen av bokens 640 sidor. De vackra teckningarna skildrar skickligt dramatiska händelser och starka känslor av ensamhet och sorg men också värme och vänskap. Berättelsen, eller egentligen berättelserna, går rakt in i hjärtat.

Ja vad handlar boken om då? Den första berättelsen tar sin början i Minnesota 1977 och huvudpersonen är Ben Wilson, en ensam pojke.  Den andra startar i New Jersey femtio år tidigare, 1927, och det dröjer innan vi får veta att den unga flickan heter Rose. Men det råder inga tvivel om att hon är en ensam. Ben och Rose är båda, av olika anledningar, övergivna av vuxenvärlden. Men de är också överlevare som har förmågan att ta sig fram i tillvaron. Selznick flätar på ett intrikat sätt samman deras båda öden. Med på vägen får läsaren en hel del fakta om hur det kan vara att inte höra och en stark känsla av hur betydelsefullt det är att höra samman med andra människor. Vi får också besöka New York City och The American Museum of Natural History med sina spännande prång och salar.

Jag vill inte avslöja mer av handlingen. Detta är en bok som ställer krav på sin läsare, att den bygger på illustrationer betyder inte att den är lättläst. Jag tror att den kan passa bra från slukaråldern och upp till hundraårsåldern. Den kan nog funka bra som högläsningsbok men alla ska kunna se teckningarna hela tiden.

Tveka inte: Läs Underverk omedelbart! Och har du inte redan läst En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret kan jag bara gratulera dig, för då har du två fina läsupplevelser framför dig!

Brian Selznicks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar