torsdag 21 juni 2012

Udda verklighet

Författare: Nene Ormes

Visst är det underbart när en bok är något mer än bara billigaste möjliga pocketutgåva med första bästa omslag? När boken i sig är lika lockande oemotståndlig som en exklusiv chokladask eller en presentförpackning från Baglady? Nene Ormes debutroman Udda Verklighet är just sådan. Omslaget är suggestivt i svart och röda toner med en blid som tecknar en kontur av Malmö, där solen strax ska gå ner bakom Turning Torso och och ett par fåglar cirklar i förgrunden. Dessutom har boken svart snitt, vilket fulländar det eleganta intrycket. Faktiskt så välgjort att man för en gångs skull skulle kunna döma boken efter omslaget.

Udda är en tjej som bor i Malmö, har få men trogna vänner, plågas svårt av insomnia och mardrömmar och hankar sig fram med hjälp av ett kneg på ett telefonundersökningsföretag. En dag vill hennes vän Daniel hjälpa henne att bota mardrömmarna genom att bevisa för henne att hon inte drömmer sant. Resultatet blir det omvända: Udda ser saker hon tidigare bara sett i drömmen finnas i verkligheten. Daniel, som är rollspelare och tycker Uddas mardrömmar är spännande trots de fasansfulla bilder de ger Udda, bestämmer sig för att utforska det kulvertsystem de upptäckt. Udda skräms av det hela och vill inte följa med. Plötsligt är Daniel borta, och Uddas mardrömmar verklighet.

Ormes tar oss med på ett äventyr i ett Malmö vi både känner igen och aldrig ens kunnat drömma om. Genom tidslager, ner under marken och högst upp i Torson - där så klart Oraklet tronar. Något för alla som vill ha något lite smartare och snyggare att läsa!

1 kommentar: