fredag 15 juni 2012

Boken om allting


Författare: Guus Kuijer

En helt underbar bok är det här: ALMA-pristagaren Guus Kuijers Boken om allting. En liten och stillsam berättelse, som bjuder på avgrundsdjup och vilda vågor.

Ramberättelsen är att författaren Kuijer, som tänkte skriva en bok om sin lyckliga barndom, blir uppsökt av en gammal man, som visar honom "Boken om allting". Utifrån denna skriver Kuijer historien om Thomas.

Thomas är en pojke som ser de mest underliga saker, sådant som ingen annan ser. Om detta skriver han i "Boken om allting". Och visst finns det anledning att fly in i fantasins värld för Thomas. Hans hem regeras av en strängt religiös fader som slår både Thomas och hans mamma, eftersom han ser det som sin uppgift att uppfostra dem i Herrens tukt och förmaning.

Granne med Thomas bor fru Van Amersfoort, hon är en häxa, alla barnen på gatan är rädda för henne, Thomas med. Men mer eller mindre av misstag hjälper han henne med väska och blir bjuden på saft, det bli början på en öppning i Thomas slutna värld. Och så är det Thomas syster, som Thomas tror är helt dum i huvudet, men som visar sig vara den som kan överträda gränser och riva murar. Flera goda krafter samlas för att ändra vad som är fel i Thomas familj, så att denna fruktansvärda historia till slut får ett riktigt lyckligt slut.

Men vad är det med bokförlaget OPAL? Vill de inte att barn ska läsa deras böcker? Först ger de ut denna pärla förtäckt i ett helt omöjligt omslag. Sedan ger de ut den på nytt i samband med ALMA-prisutdelningen i ett ännu värre omslag. Säga vad man vill, men de gör i alla fall inte vårt uppdrag som bokförmedlare enklare!!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar