torsdag 7 juni 2012

Kaninhjärta

Författare: Christin Ljungqvist

Tvillingarna Mary och Anne är som en person i två kroppar. Fast samtidigt olika. Mary är vild och destruktiv, Anne är försiktig, tänkande och den som skyddar sin syster.

Tillsammans fungerar systrarna som ett medium för de döda. Spöken intar Marys kropp, lägger sina ansikten som plastfilm över hennes och använder hennes röst. Anne ser och hör och berättar för Mary efteråt.

Systrarnas föräldrar har precis separerat, pappan har flyttat till en lägenhet i Göteborg tillsammans med en annan kvinna. Mary bestämmer att hon och Anne ska bo i pappans lägenhet i hemlighet under två veckor när han och hans sambo är i Thailand på semester.

Innan de reser intar en spökkvinna Marys kropp och hon varnar Anne för att de står inför ett vägval och att om de väljer fel, om hon och Mary ger sig iväg hemifrån, kommer hemska saker hända. Spökkvinnan säger att Mary kommer ta sitt liv. Anne berättar inte för sin syster om varningen. Hon är livrädd att hon skulle plantera idén att ta sitt liv i Mary om hon berättade. Genom att inte berätta och genom att panikartat gömma alla vassa saker i systerns närhet försöker Anne rädda henne.

Men i Göteborg träffar systrarna en kvinna som vill ha deras hjälp för att hitta en försvunnen liten flicka och de sugs in i ett händelseförlopp som driver Mary längre och längre från Anne och närmare sin död.

Spännande, otäck och vacker. Lämplig för goda läsare från skolår åtta skulle jag säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar