måndag 26 november 2012

Valarnas sång

Författare: Jacqueline Wilson

Ellas mamma väntar barn med Ellas styvfar Jack. Ella är varken förtjust i styvpappan eller idén om att få ett bebissyskon. Hon och hennes mamma står varandra väldigt nära och Ella tycker att de klarat sig fint bara de två, hon vill helst ha sin mamma för sig själv.

När det är dags för bebisen att komma får Ella bo hos mammas bästis medan mamma och Jack åker till sjukhuset. De väntar på att Ella ska för besked om sitt syskon, men väntan blir väldigt lång. Varför hör inte Jack och mamma av sig?

När Jack till slut dyker upp är det för att berätta att något har gått helt fel: Ellas mamma har hamnat i koma efter förlossningen. Nu är Jack och den nye lillebrorsan de enda Ella har, hennes riktiga pappa dyker upp på ett kort gästspel men visar sig inte alls vara att lita på. Och i skolan är det inte heller bra. Ella vill helst inte gå dit, hon vill vaka vid mammas sida hela tiden. Hennes bästis börjar vara med en annan tjej och en tredje tjej är taskig mot Ella, de hamnar i slagsmål. Ella får en hemläxa om valar och detta leder henne in i ett intresse som blir en tillflykt och en väg ur allt det hemska. Speciellt fascinerad blir hon av valarnas sång. Tänk att en valhane kan sjunga 22 timmar i sträck för att hitta den rätta honan!

Jag gillar verkligen Jacqeline Wilson och Valarnas sång är inget undantag. Den är välskriven och läsandet flyter på i ett sträck. Ella är en sympatisk bekantskap, en människa med fel och brister, som är förvirrad och ledsen men som ändå hittar rätt till slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar