måndag 26 november 2012

Liesl & Po

Författare: Lauren Oliver

Alkemistens lärling, Will, snubblar fram i natten. Han hackar tänder av kyla och är så trött att ögonen nästan går i kors. Under armen har han skrinet, som han ska leverera till Främsta damen, och som Alkemisten förklarat är den mäktigaste magin i hela världen. Trots att Alkemisten sagt att han måste gå raka vägen för att lämna träskrinet stannar han som vanligt och tittar upp mot flickan i vindsfönstret. Där sitter hon i all sin sorgsna skönhet utan att veta att Will står i skuggorna och tittar på henne.

Liesl är inlåst på vinden av sin elaka styvmor. När hennes pappa dog kunde styvmodern göra som hon ville med Liesl och sedan dess har hon inte fått lämna vinden. Två gånger om dagen får hon lite mat, det som har blivit över när resten av hushållet har ätit, i övrigt är och förblir dörren stängd och låst. En kväll kommer ett spöke och hälsar på henne. Po heter spöket. Det vill hjälpa den stackars sorgsna flickan och får med sig ett meddelande från den andra sidan, från flickans far. Han vill att hans aska ska begravas tillsammans med flickans mamma, som dog för länge sedan, annars kan hans själ inte få ro. Men hur ska Liesl kunna ordna det, så länge hon är inlåst på vinden?

Will står för länge under flickans fönster. Han får bråttom och för att spara tid går han först till Herr Grå för att köpa ingredienser till sin mästare Alkemistens magiska dekokter, sedan går han vidare till Främsta damen för att leverera den mäktiga magin, men då har ett fruktansvärt misstag skett. Ett misstag som kommer förändra livet för både Will, Liesl och Po (nåja, förändra döden i hans fall).

Härlig, spännande fantasyberättelse. Perfekt som högläsning eller för att sjunka ned i soffan med en filt och en kopp te och förflytta sig till en helt annan tid och plats medan vintervädret ruskar utanför. Rekommenderas varmt!

1 kommentar:

  1. Denna hade jag redan skrivit om... Inte för att det gör ngt med två recensioner. Eller? Är det kanske förvirrande?

    SvaraRadera