måndag 5 november 2012

Bronsdolken: Den utstötte

Författare: Michelle Paver

Nu är äntligen författaren till succéserien "Vargbröder" tillbaka på svenska, nu med en serine kallad "Bronsdolken" som ska omfatta sammanlagt fem delar. Paver har förflyttat sig från stenålder till bronsålder och från de nordiska länderna till trakter i det nuvarande Grekland  Som vanligt har hon gjort en grundlig historisk research. Och till skillnad från Varbröderböckerna känns de magiska inslagen här mer naturliga, eller som att de kan bortförklaras av folktro och naturkrafter, därför kvalar denna nog inte in som fantasy utan snarare som historisk litteratur.

Huvudperson är Hylas. Han och hans syster har levt som utstötta utanför en by och livnärt sig som fåraherdar. Nu har de plötsligt blivit överfallna av svarta soldater som Hylas kallar "Kråkor". De har dödat deras hund och tvingar dem på flykt och syskonen har tappat bort varandra. På sin flykt möter Hylas en döende mystisk främling som han hjälper och får en dolk av brons av. Hylas är vän med hövdingesonen Telamon, som hjälper honom på flykten. Här kliver flickan Pira, som är gudinnans dotter, in i handlingen.  Hon försöker fly undan ett påtvingat äktenskap och bägge barnen flyr ut i havet. Hylas får oväntad hjälp av en delfin och Pira får lift av en fiskare. De hamnar på fenfolkets ö och tvinga hjälpas åt i sin nöd.

De svarta kråkorna jagar bägge barnen. Kan de lita på varandra? Kan Hylas lita på Telamon? Varför jagar kråkorna de utstötta? Var är Hylas syster Issi, lever hon?

Det är ett solpinat och saltstänkt äventyr Paver bjuder på den här gången. Det skildrar människor som lever nära naturen och är utlämnade åt den och dess krafter. Det är en historisk, men samtidigt fantastisk, berättelse som är ett nöje att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar