måndag 26 november 2012

Onda krafter i Sollentuna

Författare: Coco Moodysson

Alexander och hans pappa har precis flyttat in hos pappans nya flickvän, Prästen som Alexander kallar henne. Det är något fel på Prästen, det är han övertygad om. Hon beter sig inte snällt och kristet som präster brukar. Hon är kall och hård och Alexander tycker inte alls om henne.

Han vantrivs i sitt rum. Det är helt tomt och kalt och brunt och fult. Han har inga gardiner så på nätterna skiner månljuset in genom fönstret och gör att han inte kan sova.

Alexanders mamma har fått någon sjukdom som gör att hon ligger helt okontaktbar och lealös i en sjukhussäng hela dagarna. Hon kan inte röra sig och inte prata och Alexander tvivlar på att hon förstår vad han säger.

Det är som om en ond kraft bor i Alexander. Allt i hans liv går dåligt, olyckor och udda personer av alla slag verkar dras till honom. Om han inte lyckas driva ut den onda kraften kommer hans liv alltid vara lika hemskt och meningslöst.

En svart och märklig historia om tre udda personer. Jag blev inte speciellt förtjust i boken och jag tror att den kan ha svårt att hitta sin läsare. Den handlar om en kille i åttan, bland annat, men jag tror mer på lite udda killar eller tjejer i sexan-sjuan som läsare. Den kräver en viss acceptans och intresse för det annorlunda och en läsare som inte är ute efter en feel-good-bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar