måndag 26 november 2012

Fri att våga

Författare: Bente Bratlund

Ina bor i ett fosterhem. Hennes mamma är sjuk och kan inte ta hand om henne. När hon bodde med sin mamma blev hon inte väckt på morgonen när hon skulle till skolan, hon fick ingen frukost och saker som födelsedagar var inget man firade.

I fosterfamiljen finns massor av värme och kärlek och skratt. Nu får Ina både mat, kläder, prylar och omtanke. Borde hon inte vara glad då? Det kanske är något fel på henne för att hon inte kan vara glad? Kanske är hon som mamma? Kanske kommer hon också bli sjuk när hon blir vuxen?

Ina vet att hon egentligen inte hör hemma i fosterfamiljen. Plötsligt kan hon bli tvungen att flytta från dem, ingen idé att vara för glad då.

Men Ina träffar en vän, som inte heller vågar vara glad. Tillsammans känns framtiden annorlunda. Tillsammans vågar de tro att de kan bestämma hur de vill vara, att de inte måste bli som sina mammor.

Mycket lättläst bok om ett tungt ämne. Bratlund lyckas få substans i handlingen och i karaktärerna, trots de korta meningarna och det korta omfånget.

1 kommentar:

  1. jag läste den här idag på jobbet, mellan två lektioner. Väldigt fin, tycker jag. Det bästa av Bratlund som jag läst!

    SvaraRadera