måndag 12 november 2012

Gilla Hata horan

Författare: Johanna Nilsson

Jonna är kompis med Gloria, vackra Gloria med änglahåret och de snygga formerna. De har egentligen inga andra vänner, Jonna och Gloria, men det gör inget. Förut var de båda ensamma, nu är de två, nu har de varandra.

Gloria är förälskad i skolans kung, Robin, som spelar i rockband och dessutom är sjukt bra på fotboll. Alla älskar Robin. Han kan göra som han vill. När Gloria skickar en vänförfrågan på Facebook till honom kan han därför utan problem få henne att skicka nakenbilder på sig själv, i utbyte mot att få vara hans vän.

När Jonna och Gloria och några till har lussat för sina lärare hamnar de på en efterfest i någons gillestuga. Jonna går rätt snabbt därifrån. Hon mår illa efter all dricka och efter Robins taffsande. Men Gloria stannar.

Något händer på den festen. Robin tvingar Gloria att göra saker med honom, med hotet att han annars ska sprida nakenbilderna på henne på nätet. Efteråt börjar han och hans vänner kalla Gloria för hora. De har filmat övergreppet och lägger ut filmen så alla kan se. De startar gruppen Hata horan som raskt får massor av Gilla.

Men Jonna kan inte låta Robin förstöra hennes vän. Hon bestämmer sig för att hämnas. På Internet kan vem som helst vara hora och vad som helst kan bli sant om man bara sprider ryktet. Hon startar gruppen Hata horan 2 och mycket snart ändras Robins status på skolan.

Jag tycker att det märks på den här boken att den är ett beställningsjobb av Friends, den är övertydlig, personerna i den är lite för elaka, cyniska och/eller korkade, händelseutvecklingen är lite för hysterisk. Men man kan säkert använda sig av den som diskussionsunderlag i år nio även om den är lite för skruvad, det kanske rent av är meningen för att man ska gå igång och börja fundera? Väldigt lättläst är den och säkert engagerande för de som befinner sig -åtminstonde nästan- i den vardag boken beskriver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar