måndag 25 maj 2015

Stjärnstenen

Författare: Jo Salmson

Salmson har fyra fantasyserier för yngre barn bakom sig och när hon nu skriver första delen i en bok för lite äldre barn återvänder hon till världen för hennes allra mest älskade böcker: de om tiggarpojken Tam. Den nya serien heter "Drakarnas öde" och jag tror att den utspelar sig efter Tam-böckerna. I boken nämns att stora förändringar och underliga saker har hänt i Demar, en tiggarpojke har fått börja in drakskolan, innanför slottsmurarna!

Huvudperson är Nea som bor med sin mamma som är smyckessmed. Från början har mamman varit drakriddare, men var tvungen att överge det kallet när hon gifte sig med Neas pappa Belon. Belon är av stenfolket och missämja råder mellan dem och drakriddarna. Även Neas pappa Belon fick lämna sin post som stjärntolkare när han gifte sig. Nu är pappan död och Nea hoppas på en framtid i hans fotspår, som en av de som tolkar stjärnsetnarna. Hon har helt klart gåvan, men när hon ska göra provet påstår stjärntolkaren Fenel att hannes gåva är falsk, och farlig, en förbannelse. han sprider ut illasinnade rykten om Nea och det blir plötsligt väldigt farligt för henne att stanna kvar i Hammar.

Detta är en välskriven och av den anledningen lättläst fantasybok för lite äldre barn. Lagom till barn som läst ut alla Salmsons andra serier och behöver en större utmaning. Det blir också en fin högläsningsbok från årskurs två till fyra.

Bonnier Carlsen, 304 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar