fredag 15 maj 2015

Författare: Åsa Larsson, Ingela Korsell
Illustratör: Henrik Jonsson

Två efterlängtade nya delar i Pax-serien har kommit ut. För den som tycker att väntan varit lång, och som kanske glömt lite av handlingen i Nidstången och Grimmen ges en liten kort påminnelse i pratbubbleform av författarna på ett uppvik i bokpärmen.

Mylingen tar avstamp i Halloweentid. Det är spökvandring på skolan och utklädningsfest hemma hos en tjej från skolan. Men ett av spökena ser lite för verkligt ut och även om andra har svårt att ta hotet på allvar inser Magnar, Estrid, Viggo och Alrik faran och försöker förstå vad som står på med hjälp av det magiska biblioteket. Och som titeln anger handlar det om en myling, spöket av ett mördat människobarn, som härjar i Mariefred. Men vem har släppt loss mylingen? Det står allt mer klart för de två biblioteksväktarna och deras unga lärlingar att en svarthäxa härjar i staden. Men vem och var?

Precis som föregående bok sluter den här med att Alrik nästan stryker med och det är Viggos finurliga agerande i sista stund som räddar brodern. Så även i den fjärde boken, Bjäran. Här är det en bjära, eller en så kallad trollhare som härjar i staden. I forna tider sände häxor ut dem för att tjuvmjölka grannens kor, men nu är det inte mjölk som försvinner. Istället är det saker som på något sätt har anknytning till Alrik, saker han velat ha eller skulle ha haft tillfälle att stjäla. Någon är ute efter att sätta dit honom, vem? En som inte missar ett tillfälle att sätta dit bröderna är träslöjds-Thomas och hans son Simon. Från Simons sida är det ständigt retande och från Thomas sida är det samling till krismöte på skolan där all problem i Mariefred skylls på Alrik och Viggo.

Trean och fyran i Pax lämnar ingen besviken. Det är precis lika spännande som de två första delarna.  Det är dessutom kul med så snygga och lyxiga utgåvor av böcker för mellanåldern: det färgade snittet som matchar färgtonerna i omslagsbilderna, de välgjorda illustrationerna och de utvikbara flikarna i pärmen där man får hjälp att orientera sig bland böckernas personer och bokseriens delar. Nu är det bara att sätta igång att längta till hösten då femman och sexan kommer.

Bonnier Carlsen, 192 resp 196 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar