fredag 15 maj 2015

Ariol - Jag är en åsna, Katten och Ekorren på Sommarön, Mamma Mu firar Kråkan, Trollskogen

 Författare och illustratörer: Emmanuel Guibert och Marc Boutavant, Loka Kanarp,  Jujja Wieslander och Sven Nordqvist (Elin Fahlstedt och Micaela Favilla), John Holmvall

Det har verkligen saknats ett bredare utbud av serieböcker för yngre barn. Bamse och Kalle Anka är det inget fel på, men variation är ändå bättre. Därför är det väldigt glädjande med den här satsningen på fyra nya serieböcker för barn som ganska nyligen lärt sig läsa och upp till nio-tioårsåldern. Dessa fyra titlar har kommit ut nu i vår och fyra till kommer till hösten. Det är en fin blandning av nyproducerat, översatt och en gammal bekantskap i ny form, något för varje smak med andra ord.

Jag är en åsna! är den första boken på svenska om åsnepojken Ariol. Upphovsmännen Emmanuel Guibert som står för texten och Marc Boutavant som står för illustrationerna, är fransmän. Ariol finns även som animerad film som barnen känner igen från Barnkanalen. Här möter vi Ariol i olika vardagssituationer. Det handlar om svårigheten att gå upp på morgonen, hur besvärligt det blir utan glasögon på skolgymnastiken och om att vara småkär i en klasskamrat, kalvtjejen Petunia. Av de här fyra serieböckerna är det den här som passar högst upp i åldrarna eftersom resonemangen huvudpersonerna för rör sig snarare på mellanstadie- än på lågstadienivå.

Katten och Ekorren på Sommarön är en liten pärla om nyväckt vänskap och om Kattens problem att lära sig simma. Färgerna är pastelliga och sommarlätta och serierutorna upptar ibland hela uppslag som i fin detaljrikedom skildrar livet på Sommarön. Detta är Kanarps första bok för en yngre publik, en fin sådan debut tycker jag.

På omslaget på Mamma mu firar Kråkan står Jujja Wieslander och Sven Nordqvist som upphovsmän. Och visst är det omisskännligen deras figurer Mamma Mu och Kråkan vi träffar, men serieboken är skapad av Elin Fahlstedt och Micaela Favilla. De har tecknat och skrivit helt i förlagans anda. Det är tre olika berättelser i den här boken som alla inramas av en historia om Kråkan
som inte får någon riktig födelsedag förrän Mamma Mu på sitt koigt fina sätt tar saken i egna händer och ställer till med kalas. Av de här fyra böckerna är det den minst oumbärliga. Samtidigt är det kul att möte Mamma Mu och Kråkan i ett nytt media.

Trollskogen bjuder på fyra olika berättelse ur klassisk sagotradition och börjar med Bortbytingen. Illustrationerna förvaltar arvet från både John Bauer och Rolf Lidberg väl. Det är skön naturromantik med både gulliga och småspännande historier. En och annan varnande fingervisning åt vår moderna levnadsstil ges också. Till exempel vaknar urskogens väktare, ett  576 år gammalt bergatroll, till liv när en pojke på vandring slänger skräp i skogen.

Rabén & Sjögren, tecknad serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar