onsdag 20 maj 2015

Klara Ek och hunden som inte var en hamster

Författare: Ebba Berg
Illustratör:  Carl Flint

Det här är en bok i serien om Barnen i Lyckeskolan där Vem är kär i Abel Svensson var den första som kom ut förra året. Man kan läsa dem helt oberoende av varandra, varje bok i serien är en egen avslutad historia och det enda som förenar dem (hittills) är att huvudpersonerna är elever i samma klass.

Klara Ek och hunden som inte var en hamster bygger på det klassiska barnbokstemat med ett barn som vill ha ett husdjur och en förälder som inte vill. Klara vill ha en hamster. Det har hennes bror som bor hos mamma mest, men Klara bor mest hos pappa mest och han vill inte ha något husdjur. En dag berättar pappa att han träffat en tjej, han undrar om Klara vill träffa henne. det vill Klara gärna, hon är nyfiken och fylld av förväntan. När Malin, som tjejen heter, dyker upp är det i sällskap med en hund som heter Jacky. Av bilderna ser vi att Jacky är en ledarhund, men att Malin skulle ha en funktionsnedsättning nämns ingenstans i texten, det blir istället en sak för läsaren att dra slutsatser om mellan raderna. Pappa och Malin tar för givet att Klara ska tycka om hunden. Men hon tycker mest att den är stor, dreglar och luktar lite väl mycket hund. Dessutom är hon lite orolig att pappa ska tycka mer om hunden än henne. Och varför får Malin ha ett husdjur när Klara inte får det?

Det är inte alldeles enkelt för Klara att vänja sig vid sina nya familjemedlemmar, men med små steg så går det och till sist tänker Klara att det nog är bäst att inte påminna pappa om det där med att han absolut inte ville ha något husdjur, för även om Jacky inte är någon hamster är han rätt fin ändå.

Lättläst från f-klass och upp till trean. Det finns många bra ingångar till diskussioner i boken, därför lämpar den sig bra i läsgrupper.

Olika, 35 sidor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar