onsdag 23 januari 2013

Som om jag vore något mycket dyrbart

Författare: Terri-Lynne Waldvik

Sunn har gjort något fruktansvärt. Det var inte hennes idé och hon var inte värst, men hon var ändå med på det och hon mår fruktansvärt dåligt när hon tänker på det.

I Sunns stad finns en gata som heter Grågatan. Där bor Tokgubben, Gilbert Gråberg. Alla barn är rädda för honom. Han är inte klok. Men en dag ser Sunn att Tokgubben gråter. Hon blir helt besatt av att ta reda på varför han gråter. För tänk om det är hennes fel? Tänk om det är för det där hemska hon gjorde?

Hemma är pappa arg och skriker mest hela tiden. Sunn är rädd för honom och det är nog till och med mamma. Det finns ingen chans att hennes föräldrar skulle förstå om hon berättade om Tokgubben och om vad hon gjort. Men kanske kan hon berätta för mormor.

Sunn har en konstig dröm. I drömmen har hon en bror. En stark, snäll bror som beskyddar henne. Även när hon är vaken kan hon känna att han finns vid hennes sida. Det kan hon inte heller berätta för någon.

Hur ska hon kunna ta reda på varför tokgubben är ledsen, varför saker från hennes konstiga dröm dyker upp i verkligheten och om hennes pappa egentligen hellre vill ha en pojke, om han inte älskar henne alls?

En rätt speciell bok, som jag är rädd kan ha svårt att hitta sina läsare, eftersom den språkligt är rätt svår och nog kunde vara lagom för en femma eller sexa, men tyvärr är alldeles för barnslig för dem. Möjligen är den lämpligare att högläsa för år tre eller fyra. Fast det händer rätt hemska saker i den, så kanske inte år tre i alla fall... Jag är lite kluven till den här boken kan man säga. Men den handlar om viktiga saker och är både hemsk och vacker, så jag vill gärna rekommendera den, jag vet bara inte till vem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar