fredag 4 januari 2013

Blink : En kärleksroman

Författare: Mette Finderup

Kasper och Amanda bor i den lilla fiskebyn Hirtshals i Danmark. Amanda lever med en misshandlande pojkvän, Niklas, och Kasper snubblar in i deras tillvaro och får helt oväntat spela hjälte.

Anne gör slut med Sebastian eftersom hon inte älskar honom längre och han verkar så likgiltig inför deras förhållande. Men så ångrar hon sig och ger sig ut i Köpenhamnsnatten för att leta reda på honom och kanske reda ut ett och annat. I sin jakt på Sebastian träffar hon Salem.

Aske och Kira är bästa vänner, men i hemlighet älskar Kira Aske, det har hon gjort sedan de träffades för första gången när de var sju. Kanske älskar Aske Kira också, i hemlighet. Vem ska i så fall våga ta steget så att de kan gå från vänner till mer? Tänk om ingen av dem vågar, så meningslöst!

Mads är på skolresa med sin klass till Møns Klint där han av misstag råkar ta ett foto på den vackraste tjej han någonsin sett. Hon är också där på skolresa och han störtar fram till henne, växlar några meningar och ger henne sin tröja. Sedan försvinner hon ur hans liv. Men Mads kan inte sluta tänka på henne. Han vet inte var hon bor eller ens vad hon heter. Hur ska han någonsin få träffa henne igen. Han kommer aldrig kunna älska någon annan, så om han inte hittar henne kommer han få dö ensam och oälskad.

Dessa och ett antal andra personers historier och kärleksöden vävs samman till en helhet. Olika historier på olika platser i Danmark som sakta men säkert knyts ihop för att avslutas med utomhussex och ond bråd död.

Det här är en väldigt charmig och bitvis riktigt spännande bok med Short Cuts-upplägg. För en svensk läsare är det ovant med all alkohol som de ibland inte så väldigt gamla ungdomarna dricker, uppenbarligen med sina föräldrars goda vilja. Danmark har en annan alkoholpolitik än Sverige. Men samma kärleksproblem. Fast de flesta historierna i boken handlar om lycklig kärlek, vilket gör det till en riktig feel good bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar