torsdag 3 januari 2013

Personer du kanske känner

Författare: Carolyn Mackler och Jay Asher
Översättning: Lina ErkeliusÅret är 1996 och Emma Nelson får en dator av sin pappa. Datorn har windows 95 och färgskärm. Av sin kompis Josh får hon en cd-rom med internet och när hon installerar programmet händer något märkligt. En sida med blå kant dyker upp och där finns bilder av människor och korta inlägg om vad de gör eller har gjort. Det är Facebook och Emma hittar en framtida version av sig själv med följande statusuppdatering: Funderar på att göra slingor i håret. Hon är gift och har lagt till sin mans efternamn, Emma Nelson Jones. Varje gång hon loggar in kommer nya uppdateringar och hon gillar inte det hon läser om sitt framtida jag.
Den andra huvudpersonen är Josh Templeton, han och Emma är gamla kompisar och bor i husen mitt emot varandra. En incident när Josh stötte på Emma på en fest gör att deras relation är något sval när boken börjar. Hans framtida jag är en lyckad version av tonåringen Josh och gift med skolans mest populära tjej. Efter ett tag upptäcker Emma och Josh att de kan påverka sin framtid och statusuppdateringarna på facebook.

Vi får läsa vartannat kapitel ur Emmas perspektiv och vartannat ur Josh. Det är intressant att tänka att det inte var så länge sedan som vi var utan både internet och Facebook. Men boken fokuserar mer på vilka människor som verkligen betyder något för oss och vart våra val i livet för oss. Sociala medier problematiseras inte nämnvärt. En spännande och bra bok med mycket att fundera kring.

På svenska finns sedan tidigare Mina tretton skäl varför av Jay Asher. Inga av Carolyn Macklers andra böcker är översatta till svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar