torsdag 7 februari 2013

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Författare: Ransom Riggs

Jakes farfar föddes i en judisk familj i Polen strax före andra världskriget. När judeförföljelsen började skickade hans föräldrar iväg honom och han hamnade på ett barnhem på en ö utanför Wales.

Under hela sin uppväxt har Jake älskat att höra sin farfars historier om hur han flydde från monstren och fick skydd på barnhemmet där han levde tillsammans med de besynnerliga barnen. Farfar har berättat om flickan som kunde flyga, pojken som hade fullt med bin i magen, syskonen som kunde lyfta stora stenblock med bara händerna och en massa andra historier. Som bevis har han visat fotografier. När Jake blir lite äldre förstår han att historierna är påhittade och fotografierna manipulerade.

När Jakes farfar blir dödad i skogen bakom sitt hus och Jake får en skymt av ett fruktansvärt monster, precis ett sådant som farfar berättat om från sin barndom, tror han att han har förlorat förståndet. Han drömmer mardrömmar om monster och vågar tillslut inte lämna huset. Men innan hans farfar dog i hans armar sa han att åt Jake att han måste bege sig till ön och prata med fågeln. Farfaderns sista ord var förvirrade, men uppmuntrad av sin psykolog åker han till den ö där farfadern flydde under kriget och letar upp miss Peregrines hem för besynnerliga barn. När han kommer dit upptäcker han saker som får honom att förstå att hans farfars fotografier kanske trots allt inte var manipulerade och att barnen fortfarande lever.

En underbar historia som är vävd runt ett antal autentiska fotografier, vilket ger historien en känsla av verklighet som gör den extra fascinerande och spännande. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar