torsdag 10 januari 2013

Jellicoe Road

Författare: Melina Marchetta

Taylor går på  Jellicoe internatskola och har gjort det sedan hon som elvaåring dumpades på Jellicoe Road av sin missbrukarmamma. Den som har tagit hand om henne är Hannah. Från början, när hon var för liten, bodde hon till och med hemma hos henne, innan det blev dags att flytta till elevhemmet. Nu börjar tiden på skolan närma sig sitt slut. Taylor går sista året och väljs till ledare för sitt elevhem och för hela skolan i det stundande territoriekriget mot "Jellisarna" - barnen som bor i Jellicoe och går i skolan där - och "kadetterna", ungdomarna från militärskolans läger som tillbringar några månader om året i skogen vid Jellicoe Road.

Taylor är en tjej som har mycket i bagaget. Problemet är att hon inte riktigt vet vad själv. Mycket från sina tidiga år med sin mamma har hon förträngt, hon vet inte var mamman är och har inte haft kontakt med henne sedan hon var elva, hon har aldrig känt till vem som är hennes far. Hon anar att Hannah har någon slags koppling till mamman, men Hannah har alltid varit fåordig och karg gentemot Taylor och nu försvinner hon plötsligt.

Mycket ställs på sin spets för Taylor och de runt omkring henne den här våren. Territoriekriget rasar samtidigt som andra mer verkliga strider rasar inom och utom Taylor. Det har blivit dags för henne att utforska sin bakgrund. En gammal historia och en katastrof från för längesedan rullas upp. En olycka som leder till nya olyckor och nya katastrofer, men också till att vänner möts och band för livet knyts.

Mystiskt och vackert och välskrivet från den australiensiska författaren Melina Marchetta, den första på svenska tror jag. Varför den är ungdomsklassad vet jag inte och lite synd tycker jag att det är. Visst passar den för ungdomar att läsa, men det är synd om vuxna ska missa denna pärla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar