fredag 11 april 2014

Silverpojken

Författare: Kristina Ohlsson

Aladdin får syn på pojken precis utanför fyren, där han bor. Det är vinter, snö och kallt och han tycker att det ser underligt ut att pojken bara har kortbyxor och en stickad tröja på sig. Men han ser inte ut att frysa. Han tittar på Aladdin en stund och sedan försvinner han plötsligt. Borta, utan att Aladdin kan förstå vart han kan ha tagit vägen.

Aladdin vet att hans föräldrar inte har berättat hela sanningen om hur dåligt det står till med familjens ekonomi. De flyttade in i den gamla fyren, där deras restaurang ligger, eftersom de behöver spara in pengarna det kostar att bo i hus. Men det verkar inte som om det räcker. Trots att restaurangen verkar gå bra ser Aladdin hur oroliga föräldrarna är över ekonomin. När mat börjar försvinna från restaurangköket på natten blir det ännu ett problem de måste ta tag i.

Kan det vara pojken som Aladdin såg i snön som är mattjuven? Men hur tar han sig in i den låsta fyren och hur lyckades han försvinna så snabbt när Aladdin såg honom. Och varför lämnar han inga spår i snön…

Lika spännande som förra boken, "Glasbarnen", som utspelar sig i samma kvarter och med samma karaktärer. En sak som gör dessa spökhistorier extra läskiga, tycker jag, är att mycket av det spökiga får naturliga förklaringar, men så lämnas alltid någon liten otäck tråd kvar som man inser måste vara övernaturlig... Det gör det på något sätt mycket värre än om allt hade visat sig vara spöken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar