fredag 11 april 2014

Metawars : kampen för framtiden

Författare: Jeff Norton

Jonah lever i en värld av kaos, fattigdom och förfall. Klimatkatastrofer och ekonomiska katastrofer har gjort att regeringar och myndigheter världen över har tappat kontrollen och de flesta länder är mer eller mindre krigszoner.

Men det finns en värld till, en värld som inte är kaos och där allt är vackert och fungerar. Den virtuella världen, Metavärlden. Hade Jonah fått bestämma hade han aldrig kopplat ner sig och återvänt till den fula, fattiga, farliga världen som hans mamma kallar den verkliga. För Jonah är det Metavärlden som känns riktig. Där går han i skolan och träffar sina kompisar. Där är allt vackert och perfekt och han behöver inte känna hunger eller smärta.

Metavärlden skapades av en enda person, programmeraren Granger, som skapade en värld som han ville ha den och bjöd in hela mänskligheten. Men när den verkliga världen kollapsade tog myndigheterna kontroll över Metavärlden istället. Granger kastades i fängelse med motiveringen att en enda person inte bör bestämma över hela världen. Försöket att kontrollera och förstatliga Metavärlden handlade mest om pengar och makt, men det finns också andra grupperingar, Väktarna till exempel, som inte heller vill att den virtuella världen ska styras av en enda människa. Det rasar ett krig mellan Väktarna och Millenialerna, Grangers folk, som vill befria honom ur fängelset och återta makten över Metavärlden.

Jonahs tillvaro består av en kamp för att få mat på bordet och för att han och hans mamma ska kunna bo kvar i sitt hem. Men när han träffar sin döda pappas avatar kastas han plötsligt in i kriget mellan Väktarna och Millenialerna och det visar sig att allt inte är så svart och vitt som han alltid har trott. Nu måste han kämpa för att överleva, både i den verkliga världen och i Metavärlden och han måste försöka komma fram till vilken sida han står på.

Sci fi när den är som bäst. Eller i alla fall riktigt bra. Mindre kärlek och romantik än i t.ex. Divergent eller Delirium, men lika spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar