fredag 11 april 2014

Mitt bultande hjärta

Författare: Alf Kjetil Walgermo

Amanda är förälskad. Precis innan sommarlovet blir hon kär i David i parallellklassen. Han är snyggast i skolan och hon är helt övertygad om att han aldrig skulle kunna intressera sig för en sådan som henne. Spinkig, platt och alldeles för killig. Trist. Inte som bästisen Jenny som är lång och snygg och kurvig.

Men David verkar tycka om Amanda. De cyklar och paddlar tillsammans och han tycker att Amanda är cool som vågar testa livsfarliga tricks med cykeln i det gamla grustaget. Sommarlovet börjar och de bestämmer att de ska bygga en flotte tillsammans och segla ut till öarna på andra sidan sundet.

Amanda är vältränad. Hon har en överenskommelse med sin pappa om att cykla fem kilometer om dagen. Gör hon det ska han köpa en ny cykel till henne. En med 21 växlar, en sådan som David har. Men på sista tiden märker Amanda att hon blir trött så fort. Minsta backe så blir hon helt slut.

När Amandas mamma tar henne till läkaren får de reda på att det är något fel på hennes hjärta, det är därför hon inte orkar något. Efter fler prover i Oslo visar det sig att Amandas hjärta är så dåligt att hon måste få ett nytt. Hon sätts upp på transplantationslistan och sedan är det bara att vänta. Det är som att vänta på livet och döden på samma gång tycker Amanda. Dessutom känns det otäckt att få någon annans hjärta, tänk om hon inte kommer vara sig själv efter operationen? Tänk om hon inte kommer vara kär i David längre?


Tänk om inte det nya hjärtat kommer i tid... Månaderna går och Amanda blir sämre och sämre och sämre. Får hon inte ett nytt hjärta före nästa sommar kommer hon dö. Fast hon inte ens fyllt fjorton år.

Starkt, tänkvärt, sorgligt, vackert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar