fredag 24 september 2010

Han hette Skellig


Författare: David Almond
Klassning: Hcg

Nyligen utkom en ny bok av David Almond på svenska, Svarta vingar heter den. Det föranledde mig att läsa en äldre bok av honom, Han hette Skellig som kom 2000 och i ny upplaga på En Bok för Alla 2005. Nu finns den tyvärr inte att köpa längre, men bibliotek och antikvariat har ju den. Och det är tur, för det är en fantastisk bok!

Huvdnperson är Michael. Hans familj har nyss flyttat till ett nytt hus med stort renoveringsbehov. Samtidigt blir hans nyfödda lillasyster svårt sjuk och hans mamma åker in och ut på sjukhuset med henne. Det nya huset ligger långt från den gamla skolan, där han ändå har valt att gå kvar. Pappa renoverar huset och allt är en enda röra i Michels liv.

På den djungellika tomten står ett fallfärdigt skjul, "garaget" har mäklaren optimistiskt kallat det. Michel får inte gå in, det anses för farligt. Ändå dras han dit. Längst in skjulet hittar han så något. En varelse. Först tror han att det är en död person. Sedan ser han att den på något sätt lever. Den pratar, men den bara ligger där längst in i skjulet, överlever på smådjur och insekter som kommer i dess väg. Han - för det är en mansliknanade varelse - vill inte prat med Michael, men så småningom får Michael ur honom att han vill ha huvudvärkstabletter och "27 och 53". Av en händelse förstår Michael att numren är rätter på den lokala kinamatsresturangen. Han och pappan beställer hämtmat och han tar med sig resterna till skjulet. Varelsen slickar njutningsfullt i sig: "'Gudarnas föda' viskar han '27 och 53'". Michael känner på hans rygg. Det finns något konstigt under hans kavaj, något sticker ut ovanför skulderbladen. Något fjädrande.

Tillvaron blir allt mer kaotisk för Michael. Bebisens tillstånd försämras och hon blir inlagd på sjukhus. Det ligger något eller någon som han inte vet vad det är i skjulet och kanske dör. Han vet inte vad han ska ta sig till. Så träffar han granflickan Mina. Hon undervisas hemma av sin mamma, eftersom de i Wiliam Blakes anda inte tror skolan om något gott. Hon är en mycket fri själ. Michael stannar hemma från skolan några dagar när allt känns så jobbigt att han inte orkar gå dit. Mina visar honom ett ugglebo och så småningom vågar han visa Mina varelse i det fallfärdiga uthuset. För Michael är det en stor lättnad bara det att någon annan ser det han ser så att han slipper tvivla på sitt förstånd. Tilsammans bestämmer de sig för att rädda varlesen - som till slut avslöjar att han heter Skellig - ur skjulet.

Det här är en berättelse om förändring och kris, om att växa som människa och om att våga se nya saker och tro på det omöjliga. Det är en förunderlig och lite magisk berättelse, som är både sorglig, spännande och lite kuslig. Det är en bok som borde läsas av människor i alla åldrar från en nio år eller så. Att slukas under täckat eller att läsas högt tillsammans.

1 kommentar:

  1. Så roligt Klara att du gillade den. I mitt huvud har den skvalpat runt sedan jag läste den för många år sedan och i hjärtat får jag fortfarande ont när jag tänker på hur familjen påverkas av babysysterns kamp för livet.

    SvaraRadera