måndag 20 september 2010

Nyckelbarnen

Författare: Sara Kadefors

Klassning: Hcg

Huvudperson i Sara Kadefors nya bok är Siri. Hon bor som enda barn med mamma och pappa som jobbar väldigt mycket. De reser också en del del i jobbet, så när kommunen sparar och stänger fritidsklubben blir det många långa och tråkiga eftermiddagar ensam i lägenheten för Siri. I samma trapp bor Linn och Leo. Linn som har en ensamstående mamma som är "bohem" (enligt sig själv) och Leo, en väldigt sprallig kille som har ganska lätt att få utbrott för än det ena, än det andra och vars föräldrar verkar ha mer fullt upp med sina tävlingshundar än med Leo och hans bror. Efter ett tag börjar Siri, Linn och Leo hänga tillsammans på eftermiddagarna. De hittar ett hemligt ställe bakom en trappa vid ett köpcentrum som de gör till sitt.

I skolan är det inte så bra. Fröken har kort stubin, ger sig på de svaga eleverna istället för att stötta dem och ger gång på gång Leo skulden för saker han inte har gjort. En dag i matsalen kulminerar det. Leo blir dramatiskt utslängd efter att ha fått skulden för att ha slängt mat i huvudet på fröken. Istället är det frökens gullgosse Nizar som är boven. Siri står inte ut med orättvisan, utan går till rektorn för att protestera. Trots protestlistor, och att Nizar till slut erkänner att det var han, får barnen ingen upprättelse, rektorn håller fröken om ryggen och sviker eleverna. Mitt i allt detta upptäcker Siri sin mamma, som skulle vara på jobbresa i Japan, promenera in i en trappuppgång på stan. Vad är det som händer? Varför sviker och ljuger alla vuxna? Ilskan växer i Siri och hennes kompisar. Det gör också törsten efter hämnd på de som inte lyssnar på dem.

Kadefors roman känns träffsäkert nutida. Man känner sig helt på barnens sida och oroar sig hela tiden för hur det ska gå för dem när mer eller mindre harmlösa bus växer till allt större aktioner.

4 kommentarer:

  1. Verkligen en bok att bitvis få ont i magen av men med ett bra slut som inte tar udden av historien genom att vara för enkelt. Jag tyckte boken var mycket bättre än vad jag förväntat mig. Och snyggaste omslaget i år!

    SvaraRadera
  2. håller med om att omslaget är ursnyggt! Men vad tycker barnen?

    SvaraRadera
  3. pratade med min tioåring hemma. Hon tyckte det var ett dåligt omslag. Vuxenestetik, uppenbarligen.

    SvaraRadera