tisdag 23 mars 2021

Nikki

Författare: Malin Skogberg Nord

I den här serieromanen följer läsaren Nikki under några formativa år från att hon slutar högstadiet och börjar på gymnasiet. Nikki bor på en liten ö i Bohuslän med sin familj, hon har ett litet kompisgäng som hon varit vänner med sedan för alltid. Vännerna är schyssta, men Nikki verkar ändå längta bort, längta till något större. Hon vill bryta sig loss från den invanda miljön som hon aldrig riktigt känt sig hemma i. Nikki känner sig inte riktigt förstådd, varken av vännerna eller sina föräldrar. Mamman framställs i boken som mycket kritiserande och kommenterar alltid Nikkis vikt. Hon säger att Nikki är för tjock, att hon inte är hälsosam och borde tänka mer på vad hon äter. Det är alltså inte så konstigt att Nikki längtar bort och att ser på sig själv som misslyckad med en förälder som hela tiden kritiserar och påpekar fel och brister hos henne.  

Men när Nikki börjar på gymnasiet i Göteborg öppnar sig en ny värld för henne. Hon börjar umgås i queera kretsar och känner äntligen att det finns ett utrymme för henne att vara sig själv. I nya kompisgänget finns Lo som kanske dessutom är mer än en vän för Nikki?

Den här serieromanen är en typisk coming of age-berättelse som passar bra för tonåringar på både högstadiet och gymnasiet då den berör identitetsskapande på ett sätt som jag tror är lättillgängligt för många unga. 

/ Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar