måndag 15 mars 2021

Flugsommar

Författare: Arne Svingen

Mycket av det man läser är bra, rätt ofta till och med väldigt bra. Men de där riktiga wow!-upplevelserna är ganska sällsynta. De brukar dyka upp några gånger per år. "Flugsommar" av Arne Svingen är en sådan bok. Redan på de första sidorna hajar jag till, blir med ens extra vaken och bara suger i mig språket och berättelsen.

Kaspers liv verkar helt vanligt på utsidan, han bor tillsammans med sin mamma och pappa i ett vanligt hus, i en vanlig stad i Norge och går i en vanlig skola. Men inne i Kaspers hus är det inte som det ska vara. Kaspers pappa blir väldigt ofta arg, mycket arg. Han blir så arg så att han slår Kasper. När Kasper försöker prata med sin mamma byter hon samtalsämne eller låtsas som att hon inte alls förstår vad Kasper försöker säga. Hon pratar om "energier i rummet" och att man ska ha en "positiv inställning". Vuxna i skolan märker att något inte riktigt stämmer med Kasper, men han vill inte berätta något för dem. För ibland är ju Kaspers pappa snäll. Ibland vill han spela fotboll och bjuda på choklad fast det bara är en vanlig tisdag. 

Kaspers liv fortsätter i den jobbiga hemligheten, men allt ställs på sin spets när jämnåriga Bentein flyttar in hos Kasper. Benteins mamma har fått cancer och när hon genomgår sina behandlingar ska Bentein bo hos Kaspers familj. Kasper och Bentein blir snabbt nära vänner, men hur går det med den våldsamma pappan i samma hus?

Det som imponerar med den här boken är särskilt författarens förmåga att på ett så bra sätt spegla Kaspers tankar och känslor och hur de upplevs utifrån ett barns perspektiv. Kaspers försvarsmekanismer för att klara av allt jobbigt som händer skildras på ett mycket bra sätt. När någon vuxen pratar med honom kan han plötsligt inte koncentrera sig, han ser bara flugor som flyger omkring överallt och då kan han kan inte titta på någon eller prata om något. Samt den klaustrofobiska känslan av mamman som inte verkar (vilja) se vad som händer gör att man verkligen känner hur Kasper blir sviken av båda sina föräldrar.

Det här är en speciell bok som jag tror bäst boktipsas om på ett varsamt sätt och gärna med uppföljande samtal runt de frågor och tankar som boken kan väcka. 

/ Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar