Författare: Gro Dahle & Kaia Dahle Nyhus (illustrationer)
Norska författaren Gro Dahle har tidigare gett ut en rad ikoniska bilderböcker där den gemensamma nämnaren är att det genomgående är tunga ämnen som gestaltas. Bläckfisken från 2017 handlar om sexuella övergrepp inom familjen, Kriget från 2014 handlar om ett barn som befinner sig mitt i stormens öga under föräldrarnas brutala skilsmässa och i min favorit, Akvarium från 2015, bor en flicka med sin deprimerade mamma som ibland är glad och snäll, men allt oftare blir avskärmad och tyst; som en fisk i ett akvarium. Illustrationerna, som vanligtvis ritas av Svein Nyhus är otroliga; suggestiva och detaljrika på en och samma gång.
I nyutgivna Grävlingdagar där Kaia Dahle Nyhus illustrerat, följer läsaren Pim som nyss har börjat skolan. I början känns allt spännande och roligt, men strax börjar klumpen i magen växa; det blir svårt att andas, benen vill inte stå och Pim kan bara ligga i en dubbelknut på sängen. Pim kan inte förklara varför, men det känns omöjligt att gå i skolan. Istället vill han vara en grävling, för grävlingar kan springa och gömma sig, gräva gropar och springa i gångar hem till tryggheten. Men i skolan accepteras inte grävlingar för i skolan ska alla helst vara vanliga och likadana. Under bokens gång får läsaren följa med hur Pim försöker få mamma, pappa och skolan att förstå vad hen behöver. Grävlingdagar handlar om känslighet och kanske något som liknar social fobi och det gestaltas på ett fint sätt, helt utifrån Pims perspektiv. Boken blir också en påminnelse för vuxna om att vissa barn behöver mer tid och omsorg för att passa in i vissa miljöer. En formulering jag fastnade för är:
"Pappa talar med Mamma och Mamma och Pappa talar med läraren, för det är inte Pim som ska passa in på skolan, det är skolan som ska passa för Pim".
Vanligtvis kan jag ibland bli tveksam till bilderböcker med svåra teman, då jag upplever att boken mer verkar vända sig till en vuxen mottagare snarare än till barnet, i en pretention att man ska skriva om något "viktigt". Men det är något med Gro Dahles böcker som skapar en magi, vilket jag tror ligger mycket i illustrationerna, som gör att jag tror att berättelserna blir tillgängliga och mottagliga för barnet.
/ Sofia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar