tisdag 31 mars 2020

Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser nerFörfattare: Malin Stehn

Lovisa går i åttan, det är vårtermin och det går sådär i skolan. Uruselt faktiskt. Lovisa kan inte koncentrera sig i skolan, hör inte riktigt vad lärarna säger. När hon kommer hem tänker hon att hon ska ta igen det hon missade i skolan men det blir inte av. Saker hon gör istället är sitter på sitt rum och lyssnar på Ricky. Hennes stora idol, hennes pinsamma granne Simon, som går i tvåan på gymnasiet har berättar för henne att Ricky bara är en kommersiell Idol artist utan egen vilja, som bara spelar in skivor och ger konserter för att tjäna pengar. Är Simon dum i huvudet eller?  Det finns ingen ärligare, finare och som skriver bättre texter än Ricky.

Lovisa glider ifrån sina vänner den här terminen och det finns två anledningar till det, dels har de börjat gå ut och ha fester och det känner inte Lovisa för att hänga med på. Dels är hon rädd för att vara för mycket hemifrån för vad ska hända med mamma när hon inte är hemma. Mamma som fick ett sammanbrott på julafton, sa att hon inte orkade mer och gick och lade sig och grät i gästrummet, utmattad och nu är det slutet av februari och mamma går inte till jobbet, lagar inte mat, pratar inte med Lovisa eller pappa. Det är tvärtemot som hon var innan, då lagade hon mat, pratade med Lovisa och svarade på jobbmail samtidigt, inte så konstigt att hon är utmattad.

Men det här med att mamma inte mår bra gör att inte Lovisa mår bra, hon oroar sig och kan inte koncentrera sig på sina saker.

Klara hennes bästis undrar vad det är med henne, varför vill hon inte hänga med ut och göra saker som förut, samtalet går fram och tillbaka, Lovisa slingrar sig, hon ville inte säga vad det egentligen är, det här med mamma och till slut kommer det en lögn ur hennes mun eller Klara frågar ”Har du träffat en pojkvän, är det därför du inte har tid att ses?”. Utan att riktigt tänka på konsekvenserna för sitt svar säger Lovisa ja, så  är det hon har träffat en kille och det tar massor av hennes tid. Klara vill träffa honom, Lovisa blir alldeles svettig, hur ska hon lösa det här?

Samtidigt har Lovisa mer eller mindre motvilligt börjat umgås med sin granne Simon på så vis att när han fick veta att det går dåligt i skolan har han erbjudit sig att hjälpa henne med spanskan. Lovisa vill egentligen inte träffa Simon dels för att hon tycker att han är lite tråkig och särskilt efter det han sa om hennes idol Ricky, vad då ingen riktig artist? Men hjälp med spanskan behöver hon ju.

Lovisa är insnärjd i en massa lögner, oro och bli allt ensammare både och skolan och hemma. Man läser med andan i halsen och bitvis fick jag verkligen anstränga mig hårt för att inte bläddra till sista sidan för att kolla hur det går med allt.

Härligt att tas tillbaka till sin egen ungdom med referenserna till Jakob Hellman.Passar åk 8 och gymnasiet

Opal, 201 sidor 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar