torsdag 5 mars 2020

De afghanska sönerna

Författare: Elin Persson 


Rebecka har ganska nyligen tagit studenten och jobbar på ett HVB-hem, främst på ett våningsplan där det bor ensamkommande killar från Afghanistan. 

Rebecka har framförallt fått jobbet för att hon är bra på att lyda instruktioner men blir snabbt en viktig tillgång för arbetsplatsen, det säger chefen, och hon knyter många band med killarna som tyr sig rejält till henne. Rebecka försöker verkligen hålla ett professionellt avstånd, försöker ta fasta på det här med att inte komma för nära och bara jobba enligt instruktioner i rutinpärmen men lyckas inte alltid. Det är trots allt riktiga människor hon möter varje dag på jobbet. 

Det är mycket som Rebecka lär killarna, bland annat när de frågar om menscykeln och varför påsk firas av så många i Sverige, men det är också väldigt mycket som de lär henne. Läsaren märker hur Rebecka förändras i takt med att månaderna passerar. 

En väldigt fin ungdomsbok med korta, känsloladdade kapitel om allt det fantastiska men också svåra det innebär att jobba med människor och vad som händer med oss, våra relationer, när vi går igenom både hemska och bra saker tillsammans. Passar väldigt bra för gymnasiet och uppåt. 

Bonnier Carlsen, 187 sidor. 

1 kommentar: